• 512-371-309
  • recepcja@lubinowe.pl
  • Blog
  • Voucher
png 72 ppipng 72 ppipng 72 ppipng 72 ppi
  • Noclegi
    • Budynek główny
    • Kamienny domek
    • Domek na drzewie
    • Chata nad wąwozem
    • Apartament Boho nad morzem
  • Odżywianie
  • Oferty Specjalne
  • HERBAL SPA
  • Konferencje
  • Galeria
  • Kontakt
  • Rezerwacja online
25 czerwca, 2019



Kto pamięta Łubinowe Wzgórze sprzed kilku lat, ten na pewno pamięta też smak tradycyjnych, lubelskich potraw.

Piroga biłgorajskiego pakowaliśmy na wynos przy wyjeździe praktycznie wszystkim gościom.
Pielmieni lepiliśmy z częstotliwością produkcji w fabryce, bo co rusz je zamawialiście.
Siercioki upodobali sobie zarówno dorośli, jak i mali smakosze.
W Wielki Piątek na bufecie kolacyjnym lądowała kozibroda, czenaki, placki na zsiadłym mleku i oczywiście drożdżowe z kruszonką.

Wszystkie powyższe dania składają się z niezwykle prostych produktów, a w swej prostocie tworzyły genialne połączenie.

O tym dlaczego mąka, kasza i ziemniaki są podstawą kuchni Lubelskiej i co jeszcze smacznego można z tych składników wyczarować, przeczytacie w poniższym artykule dietetyka Julii Piwowarczyk

Smak i prostota — duma kuchni Lubelskiej


Większość obywateli kraju nad Wisłą, niemieszkających na co dzień w regionie, prawdopodobnie nie kojarzy wiodących potraw.
Tymczasem, Lublin i okolice kryją w sobie wiele skarbów.

Kasza, ziemniaki, mąka — to właśnie te składniki zaskarbiły sobie szczególne miejsce w sercach regionalnych kucharzy.
Tradycyjne dania Lubelszczyzny kształtowały się przez wieki, a na ich finalny kształt miały wpływ różne kultury, przewijające się przez tę część Polski.
Dlatego też w lubelskich przysmakach odnajdziemy elementy kuchni Żydowskiej, Rosyjskiej, Białoruskiej czy Ukraińskiej.
Są to też potrawy niejednoznaczne, przedzielone linią bogactwa, bowiem na przestrzeni lat przetrwały przepisy kultywowane przez biedniejszą część społeczeństwa, oraz tę bogatszą, szlachecką.
Przyjrzyjmy się kilku najbardziej kultowym, choć niekoniecznie najpopularniejszym przysmakom, z których słynie ten region Polski.

1. Dzik w cieście

To sztandarowe danie na liście dań Lubelszczyzny, jednocześnie samo mięso z dzika było przez lata niezwykle cenione w całościowym ujęciu polskiej kuchni, a sam zwierz zajmował szczególne miejsce w sercach i żołądkach polskich szlachciców.
Tradycyjny, lubelski dzik przygotowywany jest we wsi Kodeń.
W pierwszej kolejności mięso zostaje zamarynowane na okres około 2-3 dni, a następnie zapieczone w piecu.
Kiedy skórka nabierze brązowego koloru, potrawa oblepiana jest ciastem chlebowym, i ponownie umieszczania w piecu.
Końcowa wersja dania jest niezwykle aromatyczna, a mieniące się złotem ciasto zachęca do spróbowania.
Mięso podawane jest zazwyczaj z sosami na bazie leśnych owoców.

2. Kaczka po zamojsku

Kolejny mięsny rarytas na liście to ptactwo, kojarzone z okolicami Zamościa, a konkretniej wsią Izbica, słynącej niegdyś z hodowli drobiu.
Dzisiaj kaczka po zamojsku jest daniem, po które chętnie sięgają turyści, kojarzy się bowiem ze szlacheckim rozmachem.
Potrawa przygotowywana jest z użyciem dwóch kaczek — z pierwszej usuwa się kości i robi farsz, z dodatkiem suszonych owoców, druga natomiast nadziewana jest wcześniej przygotowaną mieszanką i zapiekana na złoto.
Zazwyczaj przysmak serwowany jest ze świeżymi placuszkami i sosem na bazie malin.

3. Golasy izbickie

Te podłużne, wyglądem przypominające gołąbki smakołyki łączone są z przednówkiem, czyli okresem, między którym ludności chłopskiej zaczynało brakować zapasów jedzenia, a kolejnym rozpoczęciem zbiorów.
Dlatego też na golasy składają się proste składniki, z których uboższa część społeczeństwa mogła uzyskać pożywne danie.
Przygotowywanie są poprzez zawinięcie w liście chrzanu przyprawionych, utłuczonych ziemniaków, sera, kaszy gryczanej i jajek.
Najczęściej można spotkać je we wsi Izbica.

4. Pierogi lubelskie

To kolejne, niezwykle słynne danie, z którego mieszkańcy regionu mogą być dumni.
Na farsz składają się takie produkty jak boczek, kasza gryczana, twaróg, cebula i śmietana.
Co ciekawe, region Lubelszczyzny jest niezwykle bogaty w tradycyjne przepisy na pierogi, dlatego w tej części Polski znajdziemy też takie specjały jak pierogi z mięsem i bobem, czy pierogi skromowskie z kaszą jaglaną, serem i miętą.

5. Cebularze

Jeśli z czymś kuchnia Lubelska jest kojarzona najbardziej, będą to właśnie cebularze. Pachnące, ciepłe placki możemy spotkać na ulicach Lublina, w postaci szybkiej przekąski sprzedawanej przez okolicznych piekarzy.
Jako pierwsi, wprowadzili je Żydowscy kucharze, a receptura okazała się na tyle smaczna, że rozprzestrzeniła się też na inne partie województwa.
Cebularz lubelski to okrągły wypiek, zapieczony z farszem, na który składa się siekana cebula i mak.

Lubelszczyzna to region, w którym bogactwo smaków spotyka się z interesującym wymiarem historycznym.
Nic więc dziwnego, że coraz częściej goście z pozostałych części Polski z przyjemnością rozsmakowują się w tradycji Lublina i okolic.
Nie zapominajmy, że na kuchnię regionu składa się zdecydowanie więcej, oryginalnych receptur.
Klucz to otworzyć umysł na nowe smaki i odnaleźć te, które w szerokiej gamie lubelskich przepisów uznamy za najlepsze.

Autor: Julia Piwowarczyk, dietetyk w firmie Wygodna Dieta.

Zarezerwuj pobyt
mail: recepcja@lubinowe.pl
lub
tel: +48 512 371 309

Noclegi

Odżywianie

Oferty Specjalne

SPA

Konferencje

Galeria

Kontakt

Polityka prywatności

RODO

Regulamin rezerwacji

Obiekt przyjazny zwierzętom

Pet friendly facility

Łąki 45A,
24-160 Łąki, Polska

Telefon: +48 512 371 309

Zarezerwuj online
lub zadzwoń: +48 512 371 309

Email: recepcja@lubinowe.pl

Zameldowanie: 15:00
Wymeldowanie: 11:00

  • Rooms
  • Restaurant
  • Conferences
  • Herbal SPA
  • Galery
  • Contact

Łąki 45A,
24-160 Łąki, Poland

Telephone: +48 512 371 309

Book online or
call: +48 512 371 309

Email: recepcja@lubinowe.pl

Check in: 15:00
Check out: 11:00

© Łubinowe Wzgórze Wioska Zdrowia
  • Blog
  • Voucher
  • Blog
  • Voucher