Należę do nielicznych osób, które nie przepadają za lodami.
W pewien upalny dzień, nasi wegańscy goście zapragnęli lodów, a ja miałam otrzymać im towarzystwa podczas deseru. Trzeba było spełnić ich życzenie i przygotować „ów” specjał.
Jako że mamy sezon truskawkowy, to w naszych głowach natychmiast zrodziła się koncepcja lodów truskawkowych.
Składniki;
truskawki (około 1 kg)
syrop z agawy
mleko kokosowe mała puszka lub 1/2 dużej
1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie;
pokrój truskawki na plasterki i ułóż na papierze do pieczenia, a następnie wsadź do zamrażalnika na min. 1-2 godzin
zmiksuj zamrożone truskawki
połącz z mlekiem i olejem kokosowym
dodaj syropu z agawy (do smaku)
zamróź lub jeżeli wolisz jak ja, formę zimnego deseru, to wsadź do lodówki
Ten deser/lody można równie dobrze wykonać z bananów. Wtedy do mleka kokosowego dodaj zawartość z połowy laski wanilii.
Smacznego