Na Łubinowym Wzgórzu lubimy serwować szparagi polane oliwą z oliwek, pokropione cytryną, posypane grubo ziarnistą solą i zapiekane w piekarniku. Po upieczeniu posypujemy je świeżo startym parmezanem. Pycha
Tym razem proponujemy nieco inną wersję tych pysznych warzyw – szparagi w pomidorach
Co będzie potrzebne:
pęczek białych szparagów ale równie dobrze mogą być zielone
2/3 pomidory malinowe
liść bobkowy
oliwa z oliwek
4/5 ziaren ziela angieslkiego
sól, pieprz do smaku
czosnek do smaku
natka/koperek/parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
odetnijcie zdrewniałe końcówki i obierzcie szparagi
pokrójcie każdą na 3 części
na dno rondelka wlejcie oliwę z oliwek
ułóżcie w rondelku szparagi ( w pionie)
dodajcie pomidory (pozbawione skórki) i pokrojone na małe kawałki
liść bobkowy
ziele angielskie
sól
Gotujcie je do momentu, aż będą al dente
Na koniec dodajcie trochę czosnku, posypcie natką pietruszki/koperkiem czy parmezanem (dodatki takie jak lubicie)
Danie jest lekkie i bardzo pyszne
Smacznego