Wszystkie składniki pokarmu, których organizm ludzki nie wchłania w jelicie cienkim, noszą nazwę substancji balastowych. W jelicie grubym są bakterie, które przepadają za tego typu balastem i w zamian odwdzięczają się wytwarzaniem witamin czy zdrowych kwasów tłuszczowych. Tu mam na myśli tzw. przyjazne bakterie, a nie zarazki chorobotwórcze.
Zazwyczaj jemy mało substancji balastowych (ponoć powinno się ich spożywać około 30 gramów dziennie). Dobre bakterie lubią rośliny z rodziny liliowatych (por, szparagi, cebula, czosnek), astrowatych cykoria, wężymord, topinambur i karczochy) , a także tzw. skrobię oporną (ugotowane ziemniaki i ryż i pozostawione do ostygnięcia - powoduje to krystalizację skrobi, która staje się bardziej oporna na trawienie).
Mając powyższe na względzie, proponujemy Wam połączenie smacznego z pożytecznym - czyli sałatkę z cykorii i pomarańczy
Wykrawamy głąb i płuczemy w ciepłej wodzie listek po listku, bardzo dokładnie, żeby wypłukać goryczkę
Kroimy listki na paski
Obieramy pomarańcz i kroimy ją w kostkę, dodajemy do cykorii
Wyciskamy sok z cytryny
Całość solimy do smaku
Skrapiamy oliwą
Posypujemy natką pietruszki
Sałatka jest bardzo prosta, smaczna i jednocześnie wykwintna