Zioła i przyprawy - nadają potrawom smak i zapach, ale przede wszystkim poprawiają trawienie. Niektóre działają antyseptycznie, przeciwzapalnie. Inne wiatropędnie czy wykrztuśnie. Mamy też i takie, które nazywane są "uszczęśliwiaczami", ponieważ poprawiają nastrój.
Bazylia - ułatwia trawienie i działa pobudzająco
Bertram - mało znany, a jakże cenny. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie, poprawia krew, zmniejsza zaflegmienie
Cynamon - poza walorami smakowymi i aromatycznymi, jest w grupie "uszczęśliwiaczy", poprawia również ukrwienie
Czarnuszka - ułatwia trawienie i pomaga na wzdęcie. Działa antyseptycznie i antynowotworowo
Cząber - poprawia apetyt, działa rozkurczowo, wiatropędnie, pomaga w zabijaniu pasożytów. Wzmacnia oczy, żołądek i serce. Należy również do grupy "uszczęśliwiaczy"
Estragon - ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze
Galgant - ma działanie rozgrzewające, rozkurczowe (świetny w przypadku dolegliwości menstruacyjnych), zaburzeń krążenia, utraty sił, bólów głowy i niedokrwienia.
Gałka muszkatołowa - zalicza się do grupy "uszczęśliwiaczy", pomaga na smutek, ociężałość i cierpienia nerwowe
Goździki - goździkowiec dojrzewa 20 lat, zbiera się pąki kwiatowe, kiedy jeszcze nie są otwarte. Goździki mają właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe, są też wskazane przy wysokim ciśnieniu
Imbir - pobudza krążenie, pomaga usunąć produkty przemiany materii. Ma działanie uspokajające, przeciwdepresyjne, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe
Kardamon - związki antyoksydacyjne, które są w nim zawarte, pomagają przywrócić właściwy poziom glutationu, który chroni komórki przed toksynami.
Kminek - uspokaja jelita, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, moczopędnie, rozgrzewająco, wzmacniająco i uspokajająco
Kolendra - dobra na trawienie, rozluźnia jelita i łagodzi ich problemy
Koper włoski - oczyszcza żołądek, zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust, wzmacnia wzrok, reguluje wydzielanie potu, poprawia zapach wydzielany przez ciało. Zalicza się do grupy "uszczęśliwiaczy"
Kozieradka - skuteczna w chorobie wrzodowej żołądka, w stanach zapalnych skóry, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczowo, żółciopędnie. Pobudza regenerację wszystkich tkanek, działa przeciwalergicznie.
Kurkuma - kurkumina w niej zawarta pomaga zwalczać mikrozatory w mózgu, jest silnym związkiem antynowotworowym
Liście laurowe - poprawiają apetyt i trawienie. Włożone (1-2 szt.) do pojemnika z mąką czy kaszą, odstraszają wołki zbożowe. Świetne do kąpieli.
Lukrecja- wyciągi z lukrecji przyspieszają gojenie wrzodów żołądka. Składniki lukrecji ochraniają wątrobę przed marskością, przyspieszają usuwanie wolnych rodników z. Lukrecja hamuje reakcje autoagresji, dlatego warto ją stosować w chorobach autoimmunologicznych
Macierzanka - pomaga przy wszystkich problemach skórnych. Służy do oczyszczania krwi. Bywa także używana w celach poprawy pamięci.
Majeranek - pomaga w trawieniu oraz łagodzi kaszel
Mięta - rozgrzewa żołądek i wspomaga trawienie
Oregano - ma działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne, wiatropędne
Pieprz cayenne - przyspiesza przemianę materii. Ma właściwości przeciwbólowe.
Pieprz kubeba - pomaga zwalczać stres, problemy hormonalne, a także wspomaga organizm w okresie menopauzy, żucie pieprzu pomaga w zwalczaniu wahań nastroju
Rozmaryn - poprawia krążenie. Dobry na bóle reumatyczne.
Sól - zakorzenia potrawę i buduje smak, stwarza właściwą kwasowość w żołądku
Szałwia - działa przeciwko wszystkim szkodliwym substancjom magazynowanym w organizmie. Oczyszcza i leczy.
Tymianek - ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze, jest silnym środkiem antynowotworowym
Wrotycz - używany jako środek leczniczy i przeciw-pasożytniczy, a także w dolegliwościach prostaty (tylko małe ilości)
Ziele angielskie - ma właściwości antyseptyczne, pobudzające i regulujące trawienie