Osobiście nie potrafię powiedzieć, które pierogi lubię najbardziej. Wszystko zależy od pory roku. Latem uwielbiam pierogi z owocami, szczególnie z malinami i borówkami.
Dlatego dzisiaj mój rodzinny przepis na owocowe pierogi
Składniki
30 dag mąki pszennej
czubata łyżka masła
garść ugotowanych ziemniaków (nadają ciastu miękkości)
owoce: maliny, borówka amerykańska
jogurt naturalny (opcjonalnie jako dodatek do serwowanych pierogów)
Ciasto wyrabiamy, dodając do niego gorącej wody. Wodę dozujemy małymi ilościami. Ciasto musi być bardzo elastyczne.
Dzielimy ciasto na kilka części, rozwałkowujemy każdą z nich. Wykrawamy małe krążki, nakładamy owoce i zawijamy.
Pierogi wrzucamy na gotującą wodę. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego i gorąco zapraszam na naszą stronę www.lubinowe.pl