Jedzenie, które leczy - Łubinowe Wzgórze Wioska Zdrowia

Chyba nie znam osoby, której nie zachwyca delikatność i kolor maku polnego. Na wielu filmach sceny pól, pełnych tych czerwonych kwiatów, przyciągają uwagę widza/konsumenta.
Jako, że naszą "łubinową ekipę" fascynuje dzika kuchnia, kulinarnie przetwarzamy również płatki maku.
Smakowo mnie nie ujęły, ale kolor rekompensuje w pewnym sensie ten deficyt. Z płatków maku robimy galaretkę - dodatek dla "oka" i ciekawostkę wartą spróbowania.
Kwiat maku polnego zawiera alkaloid readynę, alkaloidy izochinolinowe, antocyjany, kwasy organiczne, fitosterol, do 10% związków śluzowych i sole mineralne.
Związki zawarte w kwiecie, działają łagodząco na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, zmniejszają stany ich podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.
Przyjedź na Łubinowe Wzgórze. Zapraszamy do najlepszej restauracji w Nałęczowie.
www.lubinowe.pl