Dojrzałe pomidory, oliwa z oliwek, sok z limonki lub ocet winny, czosnek, papryczka chili – takie połączenie jest zawsze pyszne. Lubię gazpacho podawane z dodatkami na osobnym talerzyku. Każdy sam decyduje ile i czego chce sobie do to tej pysznej zupy dodać. Nie jestem zwolennikiem miksowania chleba czy dodawania wody. U nas gazpacho przyrządzane jest w następujący sposób:
Proporcje dla 2 osób (orientacyjne, bo pomidory mogą być różne, doprawiać trzeba wedle swojego smaku)
4 dojrzałe, duże pomidory, najlepiej malinowe
2 łyżki dobrej oliwy z oliweksok z połowy limonki
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
sól
pieprz
Dodatki;
świeży ogórek
papryka
czerwona cebula
chleb razowy
Wszystkie składniki miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy dodatki w drobną kosteczkę i układamy na osobnym talerzyku.
Serwujemy w ogrodzie (wtedy smakuje wyjątkowo)
Smacznego