• 512-371-309
  • recepcja@lubinowe.pl
  • Blog
  • Voucher
png 72 ppipng 72 ppipng 72 ppipng 72 ppi
  • Noclegi
    • Budynek główny
    • Kamienny domek
    • Domek na drzewie
    • Chata nad wąwozem
    • Apartament Boho nad morzem
  • Restauracja
  • Oferty Specjalne
  • BIO SPA
  • Biznes
  • Warsztaty
  • Konsultacje
  • Sklep
  • Galeria
  • Kontakt
  • Rezerwacja online
14 kwietnia, 2021

Jedzenie, które leczy - naturalne produkty Wioska Zdrowia Łubinowe Wzgórze

Forsycja – zioło o wyjątkowo dużej zawartości rutyny bo aż 1%, prawdziwa rekordzistka pośród roślin.


Rutyna, rutozyd (łac. rutosidum) to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów flawonoidowych.
Po raz pierwszy rutyna została wyizolowana z ziela ruty zwyczajnej (stąd nazwa). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Jak większość flawonoidów ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciwwysiękowe. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników. Spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie).

Podsumujmy:
Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate, zapobiega powstawaniu pajączków, bądź powoduje zmniejszenie już istniejących.

Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi,  są moczopędne, uspokajają, działają rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia.

Kiedy zbieramy surowiec zielarski

Kwiaty zbieramy z dala od drogi i zanieczyszczeń, w suchy, słoneczny dzień.
Najwięcej rutyny w kwiatach jest pod koniec kwietnia.

Przepisy

Poniżej dwa przepisy, które podaje dr Różański

Napar:
10-15 g kwiatów świeżych lub suchych zwilżyć spirytusem, po czym zalać 2 szklankami wrzącej wody; odstawić pod przykryciem na 40 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia małymi porcjami.
Naparem warto przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek (…).

Nalewka:
100 g świeżych lub suchych kwiatów forsycji zalać 500 ml alkoholu 50%.
Macerować 14 dni, co 2-3 dni wstrząsając. Przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml.

Więcej przepisów znajdziecie tutaj
Na stronie Inez znajdziecie przepis na krem z kwiatów forsycji.

Herbaty fermentowane

Słowo herbata to zbitka słów pochodzących z języka łac. gdzie herba oznacza „zioło”, a  thea – jest zlatynizowaną postacią chińskiej nazwy tejże rośliny.

Otóż napar herbaciany, który przyrządzamy i pijemy, powstaje dzięki czterem procesom: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.

ETAP I - WIĘDNIĘCIE
Zerwane liście i kwiaty przebierz. Wszystko co jest nieładne, odrzuć. Stół przykryj szarym papierem i rozłóż na nim kwiaty i liście. Pozostaw na kilka godzin, żeby utraciły część wody.

ETAP II - SKRĘCANIE/ZWIJANIE
Liście są zwijane ale śmiało możesz je pokroić lub rozdrobnić w inny sposób

ETAP III - FERMENTACJA
Przełóż pokrojone liście i kwiaty do czystego słoika. Słoik wstaw do piekarnika z termostatem (temperatura 50 st. C). Pozostaw do czasu, aż liście zmienią kolor z intensywnej zieleni na żółto-zielony (to długi proces).

ETAP IV - SUSZENIE
Rozrzuć sfermentowany materiał na sicie (możesz go łatwo zrobić z drewnianej skrzynki i gazy) lub na papierze. Ważne, żeby, każdy element miał dostęp powietrza, (pamiętaj, żeby co jakiś czas przemieszać wszystko).
Dobrze wysuszony surowiec włóż do słoików i podpisz.

W ten sposób możesz suszyć ulubione rośliny i tworzyć z nich mieszanki. To mogą być liście malin, jeżyn, porzeczki, poziomki, kwiaty chabru, czeremchy, jarzębiny, bzu lilaka, czarnego bzu......

Na czym polega fermentacja i po co fermentujemy zioła?

Fermentacja, a tak naprawdę autoliza, to według słownika PWN proces samoistnego rozkładu komórek i tkanek organizmu pod wpływem własnych enzymów.
Taki materiał jest dla nas zdecydowanie łatwiej przyswajalny.

Dzięki temu procesowi, wydobywamy z roślin inne aromaty i smaki. Bez lilak po fermentacji ma smak karmelu, kwiaty czeremchy - migdałów i miodu, liście malin nabierają słodkości.
 
Jeżeli tylko masz czas i dostęp do źródła pozyskania surowca, z dala od zanieczyszczeń, to spróbuj pobawić się w tworzenie własnych mieszanek herbat. Szukaj w przyrodzie tego co cenne.

Serdeczności
Monika



Źródła

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rutyna https://rozanski.li/3198/syringina-kwas-syringowy-i-surowce-syringinowe-w-praktycznej-fitoterapii/
http://ziolowawyspa.pl/ziolowe-herbaty-fermentowane/
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1096.0

Uwaga
Wszystkie zwarte tu informacje służą jedynie celom edukacyjnym.

Zobacz w czym możemy Ci pomóc

Forsycja – zioło o wyjątkowo dużej zawartości rutyny bo aż 1%, prawdziwa rekordzistka pośród roślin.
Rutyna, rutozyd (łac. rutosidum) to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów flawonoidowych. Po raz pierwszy rutyna została wyizolowana z ziela ruty zwyczajnej (stąd nazwa). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne.  Jak większość flawonoidów ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciwwysiękowe. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników. Spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie).
Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate, zapobiega powstawaniu pajączków, bądź powoduje zmniejszenie już istniejących.

Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi,  są moczopędne, uspokajają, działają rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia.

Noclegi

Odżywianie

Oferty Specjalne

SPA

Konferencje

Galeria

Kontakt

Polityka prywatności

RODO

Regulamin rezerwacji

Obiekt przyjazny zwierzętom

Standardy Ochrony Małoletnich

Pet friendly facility

Łąki 45A,
24-160 Łąki, Polska

Telefon: +48 512 371 309

Zarezerwuj online
lub zadzwoń: +48 512 371 309

Email: recepcja@lubinowe.pl

Zameldowanie: 15:00
Wymeldowanie: 11:00

  • Rooms
  • Restaurant
  • Conferences
  • Shop
  • Contact

Łąki 45A,
24-160 Łąki, Poland

Telephone: +48 512 371 309

Book online or
call: +48 512 371 309

Email: recepcja@lubinowe.pl

Check in: 15:00
Check out: 11:00

© Łubinowe Wzgórze Wioska Zdrowia
  • Blog
  • Voucher
  • Blog
  • Voucher