Fiołek wonny (Viola odorata L) – magiczna roślina o fioletowych kwiatach (rzadziej białych), okrągławych liściach i pięknym zapachu.
Zawiera związki salicylowe, olejek eteryczny zasobny w iron, karotenoidy, saponiny triterpenowe i śluzy.
Części wykorzystywane w fitoterapii to: liście, kwiaty oraz korzenie.
Kwiat działa przeciwkaszlowo, przeciwdepresyjnie. Stosujemy go przy chorobach skórnych, alergiach, zapaleniu zatok, chorobach zakaźnych (wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych), przeziębieniach, wspomagająco przy zapaleniu naczyń i naczyniówki.
Młode liście możecie jeść surowe (w sałatkach), bądź gotowane. Dodane do zup – nadadzą im konsystencji. Zawierają witaminę C, betakaroten, są śluzowate.
Warto pamiętać, że nadmiar wszystkiego szkodzi. Przedawkowanie fiołka objawia się nudnościami, wymiotami i biegunką.
Jeżeli macie problemy skórne, to zapamiętajcie, że wodne wyciągi z fiołka dobrze oczyszczają skórę z łoju i zaskórników, wyraźnie ją rozjaśniają i wygładzają, zwężają pory. Leczą krostki i grudki trądzikowe.