Hotel z dietą bezglutenową - Wioska Zdrowia. Łubinowe Wzgórze Eko Resort & Natural SPA
Bezglutenowe placki jogurtowe
Sezon jesienny kojarzy mi się z gruszkami, jabłkami, dynią, orzechami, cynamonem.
Z gruszką świetnie komponuje się mąka gryczana. Jeżeli do tego dodamy jogurt naturalny z dobrego źródła, w którego składzie są jedynie mleko i kultury bakterii, to mamy już większość składników na pyszne placki jogurtowe.
Co należy przygotować:
jogurt naturalny 250ml
1 jajko
mąka gryczana - literatka
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 laska wanilii
1 - 2 gruszki (w zależności od wielkości)
Wykonanie:
Wymieszaj jogurt z jakiem i pestkami wanilii.
Dodaj do niego przesianą mąkę gryczaną wraz z łyżeczką proszku i dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję (możesz to robić ręcznie lub mikserem).
Dodaj pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie zamieszaj.
Rozgrzej patelnię, wlej olej z pestek winogron i smaż placki na wolnym ogniu.
Podawaj z syropem klonowym.