Co to jest kiszenie

Kiszenie to nic innego jak proces konserwacji żywności. Przedłuża jej trwałość bez użycia sztucznych, czy szkodliwych substancji chemicznych.
Proces znany od dawien dawna. Ludzie byli kiedyś bardzo pragmatyczni. Nazbierane płody rolne szybko przetwarzali, żeby móc je spożywać w okresie niedostatku świeżych warzyw i owoców.

W wyniku tego procesu, cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy, hamując tym samym procesy gnicia 

Co można kisić

Praktycznie wszystko i właśnie to jest w tym procesie najbardziej fascynujące.
Wrzucasz do słoika to co lubisz.

Kilka słów o warsztatach

Warsztaty trwają około dwóch godzin.
W pierwszej części opowiemy o kilku procesach fermentacji.
Dowiesz się jakie błędy są najczęściej popełniane.
Poznasz patenty
W drugiej przygotujesz 3 rodzaje kiszonek, które potem zabierzesz do domu.
Pobawisz się smakami, dodatkami

Co jeszcze warto wiedzieć?

kiszonki to naturalne probiotyki
poprawiają odporność
ułatwiają trawienie
są smaczne

Ile to kosztuje?

135 zł od osoby przy grupie min. 10 osób

Weź udział w owocowo-warzywnej przygodzie i zarezerwuj warsztaty już dzisiaj

mail: [email protected]
lub
tel: +48 512371309
Zobacz też tutaj
polski