Suszymy pomidory

Suszone pomidory to  nasz bazowy produkt. Zużywamy je do past, sałatek, mięs, jako tzw. "czekadło". Nic więc dziwnego, że wolimy mieć swoje.

Jak to robimy:
Do suszenia nadają się pomidory mięsiste, podłużne. Myjemy je, kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ
Blachy wykładamy papierem do pieczenia i gęsto, jeden koło drugiego układamy połówki pomidorów
Posypujemy je odrobiną soli i skrapiamy oliwą
Tak przygotowane pomidory wkładamy do nagrzanego piekarnika. Suszymy je w temperaturze 100 - 115 stopni. Przeważnie trwa to 5 godzin, ale czas suszenia zależy od rodzaju pomidora
Kiedy boki pomidora są pomarszczone, wyciągamy je z piekarnika
Ususzone pomidory posypujemy mieszanką ziół - to może być tymianek, bazylia, oregano lub co kto lubi, delikatnie skrapiamy octem winnym
Następnie podgrzewamy dobry olej, układamy pomidory w słoiczkach (około 3/4 wysokości) i zalewamy gorącym olejem.
 
polski