Nadają potrawom smak i zapach, ale przede wszystkim poprawiają trawienie. Niektóre działają antyseptycznie, przeciwzapalnie. Inne wiatropędnie czy wykrztuśnie. Mamy też i takie, które nazywane są "uszczęśliwiaczami", ponieważ poprawiają nastrój.

Bazylia - ułatwia trawienie i działa pobudzająco

Bertram - mało znany, a jakże cenny. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie, poprawia krew, zmniejsza zaflegmienie

Cynamon - poza walorami smakowymi i aromatycznymi, jest w grupie "uszczęśliwiaczy", poprawia również ukrwienie

Czarnuszka - ułatwia trawienie i pomaga na wzdęcie. Działa antyseptycznie i antynowotworowo

Cząber - poprawia apetyt, działa rozkurczowo, wiatropędnie, pomaga w zabijaniu pasożytów. Wzmacnia oczy, żołądek i serce. Należy również do grupy "uszczęśliwiaczy"

Estragon - ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze

Galgant - ma działanie rozgrzewające, rozkurczowe (świetny w przypadku dolegliwości menstruacyjnych), zaburzeń krążenia, utraty sił, bólów głowy i niedokrwienia.

Gałka muszkatołowa - zalicza się do grupy "uszczęśliwiaczy", pomaga na smutek, ociężałość i cierpienia nerwowe

Goździki - goździkowiec dojrzewa 20 lat, zbiera się pąki kwiatowe, kiedy jeszcze nie są otwarte. Goździki mają właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe, są też wskazane przy wysokim ciśnieniu

Imbir - pobudza krążenie, pomaga usunąć produkty przemiany materii. Ma działanie uspokajające, przeciwdepresyjne, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe

Kardamon - związki antyoksydacyjne, które są w nim zawarte, pomagają przywrócić właściwy poziom glutationu, który chroni komórki przed toksynami.

Kminek - uspokaja jelita, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, moczopędnie, rozgrzewająco, wzmacniająco i uspokajająco

Kolendra - dobra na trawienie, rozluźnia jelita i łagodzi ich problemy

Koper włoski - oczyszcza żołądek, zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust, wzmacnia wzrok, reguluje wydzielanie potu, poprawia zapach wydzielany przez ciało. Zalicza się do grupy "uszczęśliwiaczy"

Kozieradka - skuteczna w chorobie wrzodowej żołądka, w stanach zapalnych skóry, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczowo, żółciopędnie. Pobudza regenerację wszystkich tkanek, działa przeciwalergicznie.

Kurkuma - kurkumina w niej zawarta pomaga zwalczać mikrozatory w mózgu, jest silnym związkiem antynowotworowym

Liście laurowe - poprawiają apetyt i trawienie. Włożone (1-2 szt.) do pojemnika z mąką czy kaszą, odstraszają wołki zbożowe. Świetne do kąpieli.

Lukrecja- wyciągi z lukrecji przyspieszają gojenie wrzodów żołądka. Składniki lukrecji ochraniają wątrobę przed marskością, przyspieszają usuwanie wolnych rodników z. Lukrecja hamuje reakcje autoagresji, dlatego warto ją stosować w chorobach autoimmunologicznych

Macierzanka - pomaga przy wszystkich problemach skórnych. Służy do oczyszczania krwi. Bywa także używana w celach poprawy pamięci.

Majeranek - pomaga w trawieniu oraz łagodzi kaszel

Mięta - rozgrzewa żołądek i wspomaga trawienie

Oregano - ma działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne, wiatropędne

Pieprz cayenne - przyspiesza przemianę materii. Ma właściwości przeciwbólowe.

Pieprz kubeba - pomaga zwalczać stres, problemy hormonalne, a także wspomaga organizm w okresie menopauzy, żucie pieprzu pomaga w zwalczaniu wahań nastroju

Rozmaryn - poprawia krążenie. Dobry na bóle reumatyczne.

Sól - zakorzenia potrawę i buduje smak, stwarza właściwą kwasowość w żołądku

Szałwia -  działa przeciwko wszystkim szkodliwym substancjom magazynowanym w organizmie. Oczyszcza i leczy.

Tymianek - ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze, jest silnym środkiem antynowotworowym

Wrotycz - używany jako środek leczniczy i przeciw-pasożytniczy, a także w dolegliwościach prostaty (tylko małe ilości)

Ziele angielskie - ma właściwości antyseptyczne, pobudzające i regulujące trawienie
polski