Ośmiornica - lekkie danie na styczniowy wieczór

Mięso ośmiornicy jest bardzo smaczne. Kluczem do sukcesu jest jego idealna miękkość. Najprostszym sposobem jest duszenie ośmiornicy, przez 1,5 godziny, na wolnym ogniu.

Kolejność czynności
Kupujemy ośmiornicę świeżą lub mrożoną
Jeżeli kupiłeś świeżą, to musisz ją dobrze umyć w zimnej wodzie, sprawdzić, czy nie ma małych kamyczków w mackach i usunąć z jej środka, coś co przypomina czarny ząb.
Mrożone ośmiornice są czyste. Wystarczy je wolno rozmrozić (w sposób naturalny, bez użycia gorącej wody czy mikrofali).
Na dno żeliwnego garnka nalewamy oliwę z oliwek w ilości, która pozwala na przykrycie dna. Wystarczą 3-4 łyżki
Dodajemy 3 ząbki czosnku
Wkładamy ośmiornicę i szczelnie przykrywamy garnek. Uwaga (ośmiornicy nie solimy, jej mięso z racji przebywania w morzu jest słone)
Dusimy przez 1,5 godziny
Wyjmujemy i kroimy

Podajemy z musem z pieczonego bakłażana  lub oliwą i cytryną

Smacznego
polski