Marynowane stokrotki czyli polskie kapary

Kwiaty stokrotek idealnie nadają się do marynowania.Trzeba pamiętać, żeby je zbierać na łąkach, zlokalizowanych z dala do dróg. Przewaga nad kupnymi warzywami i ziołami jest taka, że rosną naturalnie i nie są nawożone chemią, nie licząc oczywiście tego co przyniesie wiatr. Tak czy owak są lepsze niż sztucznie pędzona roślina. Do tego jest ogromna frajda z tego, że coś się zebrało samemu i w tak łatwy sposób przygotowało do spożycia.

Jak zamarynować stokrotki?

pozbieraj na łące kwiaty stokrotki
umyj je dokładnie
zasyp solą i pozostaw w lodówce przez 24 h
następnego dnia przełóż kwiaty do garnka i zalej wodą (musi przykryć kwiaty)
gotuj 3-5 minut (zależy od wielkości kwiatów, im mniejsze tym lepsze i tym krócej)
przelej kwiaty zimna wodą
przygotuj marynatę z octu winnego, wody, odrobiny cukru, ziela angielskiego, pieprzu - tu dodajecie to co lubicie, może być też odrobina chili
proporcje 2 miarki octu do 1 miarki wody
zagotuj marynatę
stokrotki przełóż do słoików i zalej gotową marynatą
odwróć słoiczki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia
stokrotki są dobre do spożycia po 14 dniach
pasują do jajek, kanapek, dekoracji, do marchwi, do pieczonych mięs itd.
polski