Świetny duet na kolację, na przekąskę, na przyjęcie

Składniki na sałatkę
2 pieczone buraki
1/2 czerwonej cebuli
garść  (lub dwie) świeżego szpinaku najlepiej baby
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
olej z orzechów laskowych
uprażone orzechy włoskie do posypania

Wykonanie
Buraki kroimy w kostkę, dodajemy posiekany szpinak, cebulę
wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oleju
całość posypujemy orzechami

Przygotowanie sera (1 opakowanie)
Ser kroimy w plastry i kładziemy na rozgrzanej patelni z grubym dnem (bez tłuszczu). Dodajemy 1 jabłko (najlepiej szarą renetę) pokrojone w ćwiartki.
Ser przypiekamy z każdej strony. Jabłko posypujemy odrobiną cynamonu.

Na talerzu układamy 2-3 plastry sera, kilka kawałków jabłka i sałatkę z buraka.

Smacznego

polski