Flaki z boczniaków

Cóż, nie jestem ekspertem od tradycyjnych flaków, bo takowych nie jadam, ale nasi goście zachwycają się zarówno tymi mięsnymi jak i tymi grzybowymi. Osobiście bardzo smakuje mi wersja wegańska - czyli flaki z boczniaków.

Jeżeli lubicie grzyby, to zachęcam do spróbowania tej wersji. Będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni.

Składniki:
2 opakowania grzybów
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1/2 selera
4 łyżki oleju
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
łyżeczka świeżego lubczyku
1/2 łyżeczki imbiru
gałka muszkatołowa (do smaku)
woda około 2 litrów
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie - chili (jeżeli lubimy wersję na ostro)

Wykonanie
Boczniaki dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w paski
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa i grzyby, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy przez min.10 minut, na wolnym ogniu.
Dodajemy resztę składników i gotujemy do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem i chili.

Smacznego i gorąco zapraszam na naszą stronę www.lubinowe.pl
polski