Domowe buliony

Kupne bulionetki zawierają glutaminian sodu, wzmacniacze smaków, koloryztory, aromaty, słodziki itd. Owszem są wygodne i szybkie w użyciu, ale zdecydowanie nie są zdrowe.
Co warto przygotować w zamian?

Zdecydowanie własnej roboty dobre wywary mięsne lub warzywne. Kiedy gotujecie rosół lub wywar warzywny, odlejcie trochę aromatycznego, gotowego płynu do plastikowych pojemników na lód. Jak wystygnie, wsadźcie do zamrażalnika. Zamrożone kostki wywaru wyciągnijcie i każdą z osobna zapakujcie w folię, a następnie popakujcie do woreczków. Możecie też pozostawić wywar w pojemnikach na lód. Tym prostym sposobem otrzymujecie dobrej jakości kostki, które znakomicie nadadzą się jako podstawa sosów czy jako uzupełnienie smaku zup.

Osoby, które wolą gęste pasty, mogą zmiksować warzywa, dodać zioła i zamrozić gęstą pastę bulionową.
 
polski