Czego nauczyliśmy się podczas kolejnej naszej wizyty w Ajurwedyjskiej Klinice w Indiach?
1. Lepiej rozpoznawać nierównowagę w ciele.
2. Jak ustabilizować dietę i odżywianie oraz higienę i styl życia.
3. Dużo odpowiedzi uzyskaliśmy na SATSANGACH (w tłumaczeniu obcowanie z prawdą). To rodzaj praktyki, polegający na aktywnym dialogu z nauczycielem. W naszym wypadku byli to lekarze ajurwedyjscy, którzy odpowiadali na nasze pytania przez 14 dni, cierpliwie wyjaśniając nam ten holistyczny system uzdrawiania.
Mamy w sobie ogromną wdzięczność, za wszystko co otrzymaliśmy w klinice ajurwedyjskiej.
Chcemy się tym z Wami dzielić i jak najwięcej adaptować na Łubinowym Wzgórzu, z uwzględnieniem naszych krajowych ziół, produktów z naszych łąk i pól, sezonowości.
Ajurweda nazywana jest matką medycyny.
Jako jeden z najstarszych systemów leczniczych, została w 1979 roku oficjalnie uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za jedną z koncepcji zdrowia i terapii. Dla przypomnienia, w sanskrycie ayus oznacza życie i véda – wiedzę,
co ma odpowiadać określeniu „nauka i sztuka życia". ”
W medycynie zachodniej mamy imponujące osiągniecia, choćby chirurgiczne, ale jeśli chodzi o prewencję, holistyczne podejście i troskę o pacjenta, to my osobiście mamy tu ogromny niedosyt. Ajurweda " koncentruje się na zapobieganiu zaburzeniom zdrowia. A gdy dojdzie
do wystąpienia choroby, skupia się na usuwaniu jej źródła, a nie tylko jej objawów. Przy tym uwzględnia
założenie, że życie ma sens wówczas, kiedy człowiek
dąży do realizacji pełni swoich możliwości, w czym
pomaga mu dobry stan zdrowia"
"W jej holistycznym podejściu „zdrowie” jest odpowiednikiem
stanu równowagi trzech stanów psychofizycznych
(tridoshas), klasyfikowanych jako: Vata – związanej
z ruchem, Pitta – związana z metabolizmem i Kapha
związanej z nawilżaniem. Elementy Vata, Pitta
i Kapha występują u wszystkich ludzi, ale u każdego z
różną przewagą."
My swoją ajurwedyjską podróż rozpoczęliśmy ponad 10 lat temu. Chociaż parę razy zgubiliśmy drogę, czasem porwała nas iluzja świateł, to zawsze nasz organizm przypomniał nam co jest fundamentem. Coś musiało kliknąć, wskoczyć na swoje miejsce, żeby móc dalej ruszyć w drogę.
Żyjemy w czasach, w których trudno uniknąć pewnych rzeczy, które zakłócają naszą równowagę. Pracujemy długie godziny, w sztucznym oświetleniu, z klimatyzacją. Aplikujemy naszemu ciału nadmiar chemii, czy to z przetworzonego jedzenia, zatrutego powietrza, czy z sieciowych kosmetyków. Często odpuszczamy śniadanie, na lunch jemy byle co i nierzadko w biegu. Objadamy się wieczorem przed telewizorem, a stres złudnie niwelujemy alkoholem. W efekcie nie mamy energii i pomimo „luksusów” jesteśmy przygnębieni. Nie potrafimy się koncentrować i relaksować, bo wszystkie te sztuczne praktyki, zakłócają równowagę ciała i umysłu.
Jeśli komuś już ciśnie się na usta, że taka higiena życia, w obecnych czasach, nie jest możliwa. To podpowiemy. Naucz się koncentrować na tym co możesz i chcesz zrobić, zamiast szukać przeszkód. Naucz się też rozpoznawać symptomy nierównowagi w swoim ciele i umyśle.
Na początek przekazujemy Wam najważniejsze zasady związane z odżywianiem, bo ono stanowi fundament zdrowia
.
„Powiedz mi jak trawisz” to jedno z podstawowych pytań, które zadawano nam każdego dnia. Pytano o apetyt, trawienie, sen, energię.
Agni (ogień trawienny) w ajurwedzie stanowi punkt odniesienia. Jego siła związana jest z ruchem słońca. Najsilniejsze agni jest w południe, kiedy słońce znajduje się w zenicie.
1. Jedz tylko tyle ile potrzebujesz, nie przejadaj się;
w jednej trzeciej napełnij żołądek pokarmem stałym, w jednej trzeciej płynnym, a jedną trzecią pozostaw wolną
2. Przygotuj pożywienie, które będzie smaczne, zrównoważone i łatwe do strawienia.
Jedz pokarmy sattviczne. Czyli pełne ziarna, warzywa sezonowe, lokalne, z gleb niewyjałowionych; fasole, soczewice, orzechy, pestki.
3. Kiedy tylko możesz, ugotuj potrawy maksymalnie 5h przed spożyciem. Często odgrzewane potrawy nie mają energii.
4. Posiłek spożywaj na pusty żołądek, po dokładnym strawieniu wcześniejszego jedzenia. Jeśli czujesz ociężałość, masz wzdęcia, gazy, odpuść kolejne żarełko.
Toksyny powstałe w wyniku zalegającego, niestawionego pokarmu, przedostają się do układu krążenia i powodują dysfunkcje wszystkich organów.
5. Jedz produkty lokalne i sezonowe, bardzo dobrej jakości.
6. Gotuj z uważnością i miłością.
7. Staraj się spożywać posiłki o stałych godzinach
śniadanie 7.00-8.00
obiad (główny posiłek) 12.00-14.00
kolacja lekka 18.00
8. Każdy pokarm dobrze przeżuj i nawilż, by ułatwić jego trawienie
9. Nie mieszaj owoców. Nie łącz ich z mlekiem. Najlepiej spożywaj owoce sezonowe, jednego gatunku, w danym dniu.
9. Nie jedz niczego surowego po zachodzie słońca.
10. Nie łącz gorących potraw, z zimnymi napojami
Jeśli po zjedzonym posiłku poczujesz się:
nadmiernie senny/a
ociężały/a
rozleniwiony/a
boli cię brzuch
odczuwasz dyskomfort
To znaczy, że zjadłeś za dużo, źle zbilansowane lub Twój system trawienny nie pracuje prawidłowo.
Jeśli masz napady agresji, lęków, problemy skórne, nadwagę lub niedowagę to przyglądnij się temu co jesz i jak trawisz.
Zdrowie to energia, to zadowolenie, poczucie szczęścia, to dobre relacje.
Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z ajurwedą, to zapraszamy na Łubinowe Wzgórze, w podróż po zdrowie ciała, umysłu i ducha.
Przygotowaliśmy Ajurwedyjski Pakiet Regeneracyjny, którego opis znajdziesz tutaj
Bibliografia
Walczak A. "Korzenie i współczesna medycyna ajurwedyjska – wybrane zagadnienia
Contemporary Ayurvedic medicine and its roots – selected problems";Hygeia Public Health 2013, 48 (3); 255-261