Dzięki Slow Food Polska, która w 2009 zainicjowała akcję „ Gęsina na św. Marcina” tradycja jedzenia gęsi, tak kiedyś popularnej na staropolskich stołach, powraca. Coraz więcej osób docenia to pyszne mięso.
W Culture.pl Magdalena Kasprzyk pisze „....już ponad trzysta lat temu Stanisław Czerniecki w najstarszej książce kucharskiej podaje przepis m.in. na gęś gotowaną w winie oraz przyrządzaną na ostro-kwaśno potrawkę z gęsi. Zaś według księdza Jędrzeja Kitowicza, opisującego obyczaje za króla Augusta III, sławą cieszyła się "gęś czarna". Jak się ją robiło? Kucharz musiał upalić wiecheć słomy na węgiel …...., dodać łyżkę lub więcej miodu "praśnego", dolać "podług potrzeby jakiegoś octu mocnego", zmieszać ze słomą spaloną, zasypać pieprzem i imbirem. „
Natomiast w wilanow-palac.pl czytamy „...jesienią zapełniały się młyny i spiżarnie, kończył się rok gospodarski, a właściwie prace polowe. Na stołach pojawiała się gęsina. Wypełniała menu przed adwentem, ale była obecna również w okresie Bożego Narodzenia. Powszechnie przyjęło się, że gęsina najlepsza jest w okolicach 11 listopada i dawni promotorzy sztuki kulinarnej proponowali, by w tym okresie serwować ją na różne sposoby.
Najstarsze zbiory przepisów kulinarnych zawierają receptury na szczególną i niecodzienną zupę, zwaną juszycą albo czarniną, czerniną. Do jej przygotowania potrzebna była nie tylko wiedza i wprawa.....”
Dalej zaś zapisano „......najbardziej spektakularna i zarazem popularna wydaje nam się gęś pieczona w całości, nadziewana jabłkami, choć nie tylko. Na stronicach starych ksiąg kucharskich możemy znaleźć takie właśnie opisy i receptury. Ciekawie przedstawiają się przepisy na gęś na modłę francuską. W XVIII-wiecznej książce kucharskiej Wojciecha Wielądki Kucharz doskonały zwracają uwagę takie przepisy jak Gęś nadziewana pieczona i Gęś z musztardą. ….”
W naszym krakowskim, rodzinnym domu, zawsze jadło się gęś pieczoną w całości, z dodatkiem klusek śląskich i modrej kapusty. To było rodzinne święto. Przy wspólnym stole gromadzili się seniorzy, rodzice, wujostwo, dzieci. Nie mogło więc zabraknąć propozycji potraw z gęsi na Łubinowym Wzgórzu i w Restauracji Niebo i las.
Mateusz (nasz Chef) przygotował następujące potrawy, które znajdziecie w dodatku do karty już od 28.10.2022r.
Czernina/szare kluski/śliwka nałęczowska – 28 zł Gęsie pipki/puree z wężymordu/jus z gęsi – 36 zł Gęsie żołądki/rydze – 42 zł Udo z gęsi/puree z gorczycą/czerwona kapusta z brusznicą/sos własny – 68 zł