• 512-371-309
  • recepcja@lubinowe.pl
  • Blog
  • Voucher
png 72 ppipng 72 ppipng 72 ppipng 72 ppi
  • Noclegi
    • Budynek główny
    • Kamienny domek
    • Domek na drzewie
    • Chata nad wąwozem
    • Apartament Boho nad morzem
  • Restauracja
  • Oferty Specjalne
  • BIO SPA
  • Biznes
  • Warsztaty
  • Konsultacje
  • Sklep
  • Galeria
  • Kontakt
  • Rezerwacja online
9 września, 2022

Gęsina nie tylko na św. Marcina


Dzięki Slow Food Polska, która w 2009 zainicjowała akcję „ Gęsina na św. Marcina” tradycja jedzenia gęsi, tak kiedyś popularnej na staropolskich stołach, powraca.
Coraz więcej osób docenia to pyszne mięso.

W Culture.pl Magdalena Kasprzyk pisze „....już ponad trzysta lat temu Stanisław Czerniecki w najstarszej książce kucharskiej podaje przepis m.in. na gęś gotowaną w winie oraz przyrządzaną na ostro-kwaśno potrawkę z gęsi.
Zaś według księdza Jędrzeja Kitowicza, opisującego obyczaje za króla Augusta III, sławą cieszyła się "gęś czarna". Jak się ją robiło? Kucharz musiał upalić wiecheć słomy na węgiel …...., dodać łyżkę lub więcej miodu "praśnego", dolać "podług potrzeby jakiegoś octu mocnego", zmieszać ze słomą spaloną, zasypać pieprzem i imbirem. „

Natomiast w wilanow-palac.pl czytamy „...jesienią zapełniały się młyny i spiżarnie, kończył się rok gospodarski, a właściwie prace polowe. Na stołach pojawiała się gęsina. Wypełniała menu przed adwentem, ale była obecna również w okresie Bożego Narodzenia. Powszechnie przyjęło się, że gęsina najlepsza jest w okolicach 11 listopada i dawni promotorzy sztuki kulinarnej proponowali, by w tym okresie serwować ją na różne sposoby.

Najstarsze zbiory przepisów kulinarnych zawierają receptury na szczególną i niecodzienną zupę, zwaną juszycą albo czarniną, czerniną. Do jej przygotowania potrzebna była nie tylko wiedza i wprawa.....”

Dalej zaś zapisano „......najbardziej spektakularna i zarazem popularna wydaje nam się gęś pieczona w całości, nadziewana jabłkami, choć nie tylko. Na stronicach starych ksiąg kucharskich możemy znaleźć takie właśnie opisy i receptury. Ciekawie przedstawiają się przepisy na gęś na modłę francuską. W XVIII-wiecznej książce kucharskiej Wojciecha Wielądki Kucharz doskonały zwracają uwagę takie przepisy jak Gęś nadziewana pieczona i Gęś z musztardą. ….”

W naszym krakowskim, rodzinnym domu, zawsze jadło się gęś pieczoną w całości, z dodatkiem klusek śląskich i modrej kapusty.
To było rodzinne święto. Przy wspólnym stole gromadzili się seniorzy, rodzice, wujostwo, dzieci.
Nie mogło więc zabraknąć propozycji potraw z gęsi na Łubinowym Wzgórzu i w Restauracji Niebo i las.

Mateusz (nasz Chef) przygotował następujące potrawy, które znajdziecie w dodatku do karty już od 28.10.2022r.

Czernina/szare kluski/śliwka nałęczowska – 28 zł
Gęsie pipki/puree z wężymordu/jus z gęsi – 36 zł
Gęsie żołądki/rydze – 42 zł
Udo z gęsi/puree z gorczycą/czerwona kapusta z brusznicą/sos własny – 68 zł


Połówka gęsi pieczonej po Polsku/kasza gryczana/warzywa korzeniowe/jabłko – 340 zł (dla 4os.)

Dodatki:
puree z gorczycą
czerwona kapusta z brusznicą
sos własny

Wpadajcie do Niebo i las spróbować potraw z jesiennej karty i gęsich rarytasów (karta jesienna już wkrótce).

Uwaga:
dodatkowo 12.11.22 od godz. 18:00 do 20:00 fantastyczna muzyka na żywo

Stolik zarezerwujecie tutaj:
📞 692 633 366

Serdecznie zapraszamy
Zajrzyjcie też na naszą stronę www:
restauracji
resortu

Pyszne i zdrowe mięso z gęsi. Najlepsze jesienią. Zapraszamy na kulinarną ucztę do Niebo i las.

Noclegi

Odżywianie

Oferty Specjalne

SPA

Konferencje

Galeria

Kontakt

Polityka prywatności

RODO

Regulamin rezerwacji

Obiekt przyjazny zwierzętom

Standardy Ochrony Małoletnich

Pet friendly facility

Łąki 45A,
24-160 Łąki, Polska

Telefon: +48 512 371 309

Zarezerwuj online
lub zadzwoń: +48 512 371 309

Email: recepcja@lubinowe.pl

Zameldowanie: 15:00
Wymeldowanie: 11:00

  • Rooms
  • Restaurant
  • Conferences
  • Shop
  • Contact

Łąki 45A,
24-160 Łąki, Poland

Telephone: +48 512 371 309

Book online or
call: +48 512 371 309

Email: recepcja@lubinowe.pl

Check in: 15:00
Check out: 11:00

© Łubinowe Wzgórze Wioska Zdrowia
  • Blog
  • Voucher
  • Blog
  • Voucher