#SmaczneHistorie

E; O czym są „Smaczne Historie”?

M; To krótkie filmy, pokazujące jak przygotowujemy potrawy.

E; Pomysł niecodzienny. Co chcecie pokazać?

M; Przygotowujemy mnóstwo fantastycznych rzeczy – wędzimy, robimy sery, konfitury, pieczemy chleb…..

Gość, podczas konsumpcji, widzi tylko efekt końcowy. My chcemy pokazać jak to robimy. Coś na kształt podglądu tego, co dzieje się za kulisami Łubinowego Wzgórza.

E; Brzmi bardzo ciekawie

M; Mam nadzieję (śmiech).  Poczekajmy na komentarze naszych fanów.

E; Smaczne historie rozpoczyna film pokazujący jak robicie chleb gruziński. Dlaczego akurat ten chleb?

M; To temat rzeka. Odpowiem więc bardzo krótko: jest genialny w smaku, składa się tylko z dobrej mąki i zakwasu, który sami robimy. Piecze się go na ścianach glinianego pieca opalanego drzewem.

E; Piec wygląda imponująco

M; To był element, który najtrudniej było zdobyć. Musiał być w 100% gliniany, mieć odpowiedni kształt i wytrzymałość. Znalazłam wykonawcę w Hiszpanii, zamówiłam i oto jest.

E; W Hiszpanii? Nie można było tego zamówić w Polsce?

M; Tak, w Hiszpanii? Niestety nie udało mi się znaleźć nikogo w Polsce, kto potrafiłby zrobić taki piec. Hiszpanie mają bardzo duże doświadczenie w robieniu pieców chlebowych i wyrobów z gliny, stąd pomysł, żeby tam zapytać. Udało się.

E; No to co, zobaczmy pierwszy film z cyklu „Smaczne historie” Łubinowego Wzgórza.

M; Zapraszam i proszę o komentarze.