Restauracja Nałęczów


Od 21 marca mamy kalendarzową wiosnę, chociaż za oknem mało ją jeszcze widać. Gdzieniegdzie pojawiają się zielone źdźbła trawy. Pąki na drzewach i krzewach czekają na słoneczne promienie. Trwają prace porządkowe po zimie.


Ach jakby się już chciało wystawić stoliki na zewnątrz. Rozłożyć bawełniane, kraciaste obrusy, z nuta bieli i beżu. Postawić lampiony.
Na popołudniową kawę i herbatę przygotować sofy, fotele i stoliki kawowe.
Nasz ogród potrzebuje kilku ciepłych dni, żeby jego szata rozbłysła. Na razie muszą wystarczyć niezawodne bratki i fiołki koło chaty.

Wiosna to też nowe menu – bardziej kolorowe, lżejsze, z wykorzystaniem tego co rośnie lokalnie. Świeżość warzyw i owoców zebranych u zaprzyjaźnionych rolników ma tą ogromną zaletę, poza walorami smakowymi, że czas od zebrania do przyniesienia jest naprawdę krótki.


Co nowego pojawi się w Kuchni Smaków na Łubinowym Wzgórzu?

Myśląc o smakach pol i łąk chcemy wprowadzić wrapy na młodej kapuście, z kuskusem, zaatarem i ostrą tahini, sałatkę z mniszka i rzodkiewki z dodatkiem wędzonej soli, różne rodzaje pesto, humus własnej roboty, karmelizowany fenkuł na polencie, buraczany melanż.

Nowością smaków leśnych, będzie carpaccio z jelenia z sosnówką.

Pojawią się owocowe desery z jeżynowym sosem, jogurt naturalny naszej produkcji, lody truskawkowo-rumiankowe i akacjowe. Do picia sok z brzozy, meloniady, piwo imbirowe.

Nie zabraknie jak w poprzednich latach koźlęciny, polędwicy w popiele z siana, ryb z Pustelni, kremu z pokrzyw, konfitury z fiołów.

Część potraw znajdzie swoje miejsce w karcie, część będzie przygotowywana na przyjęcia lub indywidualne zamówienia. Niektóre desery będziemy flambirować przy gościach. Zależy nam na smaku, kolorze, zapachu potraw, ale też na kontakcie z naszymi gośćmi. Chcemy rozpieszczać kulinarnie, ale też za cel stawiamy sobie zdrową kuchnię.

Jeżeli jeszcze u nas nie byłeś, gorąco zapraszamy. W sezonie letnim, lepiej zarezerwuj stolik.

Zarezerwuj; [email protected]

Dowiedz się więcej; 512-371-309