Często, po świętach zostają nam bakalie, susz, przyprawy korzenne.

Warto to wszystko wrzucić do dużego słoja. Zalać syropem cukrowym, wódką i rumem i odstawić w ciemny, ciepły kąt.

Jak przygotować pyszną nalewkę:

Składniki:
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
garść migdałów
garść rodzynek
po dwie garście suszonych jabłek i śliwek
żurawinę wedle uznania
kilka daktyli i suszonych moreli dla osłody
oraz przyprawy: cynamon w laskach (2-3), kardamon (5-6 ziaren), anyż (1 – 2 gwiazdki), goździki (10 sztuk)
pokrojoną w plastry pomarańcz (środkowe plastry)
startą skórkę z cytryny

Wykonanie:
Zagotujcie 350 ml wody i rozpuście w niej cukier około 300 g. Gotujcie 5 minut, a następnie odstawcie do całkowitego wystudzenia. Zalejcie bakalie i przyprawy syropem cukrowym, a następnie dodajcie 100 ml rumu i 1 l wódki. Potrząśnijcie zawartością słoja i odstawcie na 6 tygodniu. Co jakiś czas mieszajcie i zmieniajcie plastry pomarańczy na świeże.

Po 6 tygodniach przecedźcie nalewkę przez sito i gazę. Zlejcie płyn do butelek. Potem to już tylko pozostanie Wam delektowanie się jej smakiem. 

 

Smacznego

 

serdecznie zapraszam na naszą stronę www.lubinowe.pl