Wyjątkowa kolacja na Dzień Kobiet

Posted by Tags: , , , ,

Zaproś Ukochaną na wspaniałą kolację do Restauracji Kuchnia Smaków 10.03.18   Przystawka Pstrąg wędzony/chips gryczany/salsa ze stokrotek   Danie główne Polędwica wieprzowa/pistacje/sos królewski/purée z groszku i rukoli lub Przegrzebki z pora/czarny ryż/ kurki/ kawior z sosnówki   Deser Beza pavlova/krem z orzechów   Zarezerwuj stolik na kolację 10.03.18 Cena kolacji 90 zł/od osoby tel. gsm. […]

Polskie smaki w nowej odsłonie/wiejskie smaki/smaki dzieciństwa

Posted by Tags: , , , , , , , , , ,

Planujesz rodzinne spotkanie, a może Twoi dziadkowie mają jubileusz lub przyjeżdżają krewni zza oceanu? Szukasz pomysłu na spotkanie/przyjęcie/biesiadę? Doskonale trafiłeś. Ofertę przygotowaliśmy z myślą o osobach, które lubią polskie jedzenie, ale też lubią łączyć go z nietypowymi dodatkami, odkrywać smaki, a wszystko to w towarzystwie bliskich im osób. Zobacz nasze propozycje menu: Przystawki Pasztet z […]

Menu Kolacji Walentynkowej

Posted by Tags: , , , , , ,

Serdecznie zapraszamy do Restauracji Kuchni Smaków na wyjątkową Kolację Walentynkową     Na początek Amuse bouche od Szefa kuchni Przystawka Krewetka/pepperoni/szpinak/masło/grzanka lub Pâté z wątróbki/purée z pigwy/puder piernikowy/orzech laskowy Danie główne Pierś z kaczki/karmelizowana skorzonera/sos z czarnego bzu/kulka z buraka lub Polędwica z dorsza/bazyliowa emulsja/suszony pomidor/brązowy ryż/fasolka z palonym masłem Deser Pudding waniliowy/ granat/pianka pistacjowa […]

Stres – zmora naszych czasów

Posted by Tags: , , , ,

Nie ma jednej definicji stresu, ale bardzo ogólnie można powiedzieć, że jest to przeciążenie psychologiczne, emocjonalne i fizyczne. Jesteśmy zmęczeni piętrzącymi się zadaniami, nadmiarem bodźców, maili, telefonów.  Jedna trzecia z nas, pracuje w stanie ciągłego rozproszenia uwagi. Nasza praca jest wielozadaniowa i trwa często ponad ustalony limit godzin. Trudne sprawy wiele osób zostawia na koniec […]

Zabawa smakami

Posted by Tags: , , , , , ,

Przygotowaliśmy makietę języka i cztery podstawowe smaki, które rozpoznaje człowiek, a więc słodki, słony, kwaśny, gorzki. Piątym jest umami. Podczas zabawy z dziećmi, zajęliśmy się czterema podstawowymi smakami. Najpierw Karolina wyjaśniła, że koniec języka najlepiej rozpoznaje smak słodki, a tył gorzki. Boki zaś smak kwaśny, a skraj słony. Potem dzieci organoleptycznie testowały smaki na poszczególnych […]

Śniadania dla dzieci

Posted by Tags: , , , , , , , ,

W okresie ferii zimowych, naszym najmłodszym gościom, serwujemy na śniadania ulubione potrawy. Każdy Mały Gość otrzymuje poza potrawami bufetowymi, takie oto smakołyki: Niedziela Chałka z kruszonką/domowe konfitury/kakao Kasza jaglana (gf) Poniedziałek Czekoladowe pancaces z jogurtem naturalnym i owocami (gf*) Wtorek Brioszki/sok z marchwi i jabłka Ryż z jabłkiem (gf) Środa Omlet (gf) Czwartek Racuchy twarogowe […]

Restauracja Kuchnia Smaków – nowy wystrój i nowe menu degustacyjne

Posted by Tags: , , , , , ,

Zmieniliśmy nieco kolorystykę restauracji. Mocnym akcentem stały się zasłony w biało-granatową kratę. Doszła też nowa sala, zwana „Pod Ptakami”. Jeżeli planujecie kameralny obiad rodzinny, spotkanie biznesowe czy kolację w małym gronie, to Sala pod  Ptakami będzie idealna. Pomieści do 10 osób. W soboty i niedziele organizujemy zajęcia dla dzieci. Możecie zaplanować spokojny obiad, a my […]

Zimowa Herbata pachnąca przyprawami korzennymi i pomarańczą

Posted by Tags: , , , , ,

Smaczne historie odcinek 2 ” Zimowa herbata” Jest to idealna propozycja na zimowe wieczory, z dobrą książka, miękkim i ciepłym kocykiem Składniki: czarna herbata liściasta laska cynamonu kilka ziaren goździka kilka plasterków świeżego imbiru kilka ziaren kardamonu pomarańcz (dobrze umyta i wyparzona, najlepsza jest niewoskowana) cytryna (dobrze umyta i wyparzona, najlepsza jest niewoskowana) Uwaga: Ilości […]

Pyszna korzenno – bakaliowa nalewka

Posted by Tags: , , ,

Często, po świętach zostają nam bakalie, susz, przyprawy korzenne. Warto to wszystko wrzucić do dużego słoja. Zalać syropem cukrowym, wódką i rumem i odstawić w ciemny, ciepły kąt. Jak przygotować pyszną nalewkę: Składniki: garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść migdałów garść rodzynek po dwie garście suszonych jabłek i śliwek żurawinę wedle uznania kilka daktyli […]