Zabawa smakami

Posted by Tags: , , , , , ,

Przygotowaliśmy makietę języka i cztery podstawowe smaki, które rozpoznaje człowiek, a więc słodki, słony, kwaśny, gorzki. Piątym jest umami. Podczas zabawy z dziećmi, zajęliśmy się czterema podstawowymi smakami. Najpierw Karolina wyjaśniła, że koniec języka najlepiej rozpoznaje smak słodki, a tył gorzki. Boki zaś smak kwaśny, a skraj słony. Potem dzieci organoleptycznie testowały smaki na poszczególnych […]

Śniadania dla dzieci

Posted by Tags: , , , , , , , ,

W okresie ferii zimowych, naszym najmłodszym gościom, serwujemy na śniadania ulubione potrawy. Każdy Mały Gość otrzymuje poza potrawami bufetowymi, takie oto smakołyki: Niedziela Chałka z kruszonką/domowe konfitury/kakao Kasza jaglana (gf) Poniedziałek Czekoladowe pancaces z jogurtem naturalnym i owocami (gf*) Wtorek Brioszki/sok z marchwi i jabłka Ryż z jabłkiem (gf) Środa Omlet (gf) Czwartek Racuchy twarogowe […]

Restauracja Kuchnia Smaków – nowy wystrój i nowe menu degustacyjne

Posted by Tags: , , , , , ,

Zmieniliśmy nieco kolorystykę restauracji. Mocnym akcentem stały się zasłony w biało-granatową kratę. Doszła też nowa sala, zwana „Pod Ptakami”. Jeżeli planujecie kameralny obiad rodzinny, spotkanie biznesowe czy kolację w małym gronie, to Sala pod  Ptakami będzie idealna. Pomieści do 10 osób. W soboty i niedziele organizujemy zajęcia dla dzieci. Możecie zaplanować spokojny obiad, a my […]

Zimowa Herbata pachnąca przyprawami korzennymi i pomarańczą

Posted by Tags: , , , , ,

Smaczne historie odcinek 2 ” Zimowa herbata” Jest to idealna propozycja na zimowe wieczory, z dobrą książka, miękkim i ciepłym kocykiem Składniki: czarna herbata liściasta laska cynamonu kilka ziaren goździka kilka plasterków świeżego imbiru kilka ziaren kardamonu pomarańcz (dobrze umyta i wyparzona, najlepsza jest niewoskowana) cytryna (dobrze umyta i wyparzona, najlepsza jest niewoskowana) Uwaga: Ilości […]

Pyszna korzenno – bakaliowa nalewka

Posted by Tags: , , ,

Często, po świętach zostają nam bakalie, susz, przyprawy korzenne. Warto to wszystko wrzucić do dużego słoja. Zalać syropem cukrowym, wódką i rumem i odstawić w ciemny, ciepły kąt. Jak przygotować pyszną nalewkę: Składniki: garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść migdałów garść rodzynek po dwie garście suszonych jabłek i śliwek żurawinę wedle uznania kilka daktyli […]

Na świątecznym stole

Posted by Tags: , , , ,

Praca w naszej kuchni wre. Od kilkunastu dni pieczemy pierniki. Mają najrozmaitsze formy – serduszek, figurek, drzewek, dzwonków….. Justyna upiekła też kilka piernikowych domków, które będą elementem świątecznego bufetu. W tym roku, choinkę (jak co roku jest to świerk w donicy) postanowiliśmy ubrać, wyłącznie w naturalne ozdoby: pierniki, suszone skórki z pomarańczy, laski cynamonu, szyszki. […]

#SmaczneHistorie – nowy cykl filmów na Łubinowym Wzgórzu

Posted by Tags: , , , , ,

#SmaczneHistorie E; O czym są „Smaczne Historie”? M; To krótkie filmy, pokazujące jak przygotowujemy potrawy. E; Pomysł niecodzienny. Co chcecie pokazać? M; Przygotowujemy mnóstwo fantastycznych rzeczy – wędzimy, robimy sery, konfitury, pieczemy chleb….. Gość, podczas konsumpcji, widzi tylko efekt końcowy. My chcemy pokazać jak to robimy. Coś na kształt podglądu tego, co dzieje się za […]

Warsztaty Kulinarne – Akademia Gotowania Live Cooking – Nałęczów

Posted by Tags: , , , , , ,

Akademia Gotowania Live Cooking Jeżeli szukasz wartościowej aktywności dla grupy biznesowej lub osób indywidualnych, to doskonale trafiłeś. Warsztaty kulinarne to połączenie wiedzy, z miło spędzonym czasem. To pobudzanie zmysłów, uruchamianie kreatywności, współpraca zespołowa, łamanie schematów. Live cooking organizujemy dla grup od 5 do 26 osób. W wersji pełnej, menu składa się z przystawki, dania głównego, […]

Gdzie dobrze zjeść na wakacjach? – Eko Resort Łubinowe Wzgórze Nałęczów

Posted by Tags: , , ,

Dobry obiad, czyli gdzie zjeść w Nałęczowie, podczas wakacji Poza daniami z karty, każdego dnia w godzinach 17.00-20.00 serwujemy obiadokolacje, które składają się z zupy, dania głównego i deseru. Menu obiadokolacji zawsze układamy z tygodniowym wyprzedzeniem. Danie główne proponujemy w dwóch wariantach; mięsnym i bezmięsnym. Jeżeli mamy gości na dietach, to tak przygotowujemy warianty, żeby […]