Kluczowe czynniki udanego szkolenia, konferencji, spotkania biznesowego

Tęsknimy za miejscami magicznymi, za smakami, zapachami, za ciepłem i domową atmosferą. Lubimy ładne wnętrza, detale przyciągające wzrok. Przyroda działa na nas kojąco, a cisza pozwala skupić myśli.

Dlaczego więc tak często powielamy te same schematy? Wybieramy zatłoczone centra, duże molochy, beton, hałas? Potem żalimy się na brak kreatywności u pracowników. Przecież jak mawiał Einstein „Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów”.

Zamiast molochu, pokrytego wykładziną, wyposażonego w laminowane stoły i szare krzesła, możesz wybrać obiekt pełen klimatu, z designerskimi wnętrzami, wkomponowany w rzeźbę terenu.

Z wnętrzami nierozerwalnie wiąże się otoczenie. Ważna jest przestrzeń do pracy i do wypoczynku. Spokój, kontakt z naturą, światło. Wnętrza powinny zachęcać, a nie odstraszać czy przytłaczać. Odpowiednia przestrzeń, możliwość spaceru, odpoczynku, rozmów w kuluarach, sprzyja udanemu wyjazdowi.

Tak więc mamy dwa czynniki – LOKALIZACJĘ – z dala od miasta, pośród przyrody i ładne, nieszablonowe WNĘTRZA.

Kolejnym kluczowym czynnikiem jest SALA szkoleniowa/biznesowa/konferencyjna.

Powinna być tak zlokalizowana, żeby inni goście nie przeszkadzali w zajęciach. Na tyle przestronna, żeby każdy z uczestników miał wygodne miejsce. Dobrze wyposażona i oświetlona.

Jeżeli chodzi o WYPOSAŻENIE, to ważnym elementem staje się wygoda i łatwość w obsłudze sprzętu. Podłączanie do rzutnika jedną wtyczką w ścianie i elektryczne sterowanie dużym ekranem, to miłe minimum.

Nawet najładniejsze miejsce może zepsuć zła KUCHNIA. Tu dochodzimy do clou sprawy. Dobry, energetyzujący posiłek, smak, który zostanie zapamiętany na długo, zapach, który pieści nasze nozdrza i kolor pobudzający zmysł wzroku. Niestety to wciąż elementy spotykane rzadko na szkoleniach czy konferencjach. Dominują bemarowe mrożonki warzywne, gumiaste pierogi czy wariacje na temat kurczaka. Ot – zapychacze żołądka, które z dobrą kuchnią nie mają nic wspólnego.

Tymczasem stres, pośpiech, mocno przetworzona żywność, to przyczyny wielu chorób, w tym alergii, cukrzycy, nadwrażliwości jelita. Coraz więcej osób stosuje diety. Jedni z konieczności, inni z wyboru. Planując szkolenie czy konferencję, warto brać pod uwagę miejsca, w których kucharze są przeszkoleni w temacie przygotowania posiłku według danej diety, zwłaszcza bezglutenowej. Warto tez zwrócić uwagę na propozycje menu i nie zawsze kierować się najtańsza ofertą, zwłaszcza w wyborze jedzenia. Jeżeli pracownicy mają mieć energię, to muszą ja pozyskać z dobrze przygotowanego posiłku, z dobrych składników.

Zobacz naszą ofertę szkoleń i zdecyduj czy warto je organizować na Łubinowym Wzgórzu

http://lubinowe.pl/konferencje-szkolenia/