Chyba nie znam osoby, której nie zachwyca delikatność i kolor maku polnego. Na wielu filmach sceny pól, pełnych tych czerwonych kwiatów, przyciągają uwagę widza/konsumenta.
Jako, że naszą „łubinową ekipę” fascynuje dzika kuchnia, kulinarnie przetwarzamy również płatki maku.

Smakowo mnie nie ujęły, ale kolor rekompensuje w pewnym sensie ten deficyt. Z płatków maku robimy galaretkę – dodatek dla „oka” i ciekawostkę wartą spróbowania.

Kwiat maku polnego zawiera alkaloid readynę, alkaloidy izochinolinowe, antocyjany, kwasy organiczne, fitosterol, do 10% związków śluzowych i sole mineralne.

Związki zawarte w kwiecie, działają łagodząco na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, zmniejszają stany ich podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Chcesz spróbować tej galaretki i innych ciekawostek „dzikiej kuchni”?

Przyjedź na Łubinowe Wzgórze. Zapraszamy do Restauracji Kuchnia Smaków www.lubinowe.pl